Groddade chokladbollar fyllda med näring och enzymer

Posted in Mat på veganska, Matinspo, Okategoriserade, Recept, Vegetariskt

20170403_121151I fredags tänkte jag att det passade bra med lite chokladbollslyx åt ungarna! Just chokladbollar är en perfekt maskering för att proppa i de små liven en massa olika nyttigheter. Receotet finner ni längre ner i inlägget.

Dessa är främst baserade på de klassiska havregrynen men under fasaden gömmer sig groddat bovete. Bovete är en ört nära besläktad med rabarber och ängsyra. Det vill säga inget sädesslag utan går att förtära trots glutenallergi. Kan vara lite missvisande pågrund av namnet. Hur som helst är bovete rikt på mineraler och antioxidenter. Dessutom en suverän järn-, kalium-, magnesium- och B-vitaminkäll! Också otroligt snällt mot magen. Med andra ord en lättsmält ört. Perfekt för små magar som de jag matar! Så varför groddar jag boveten? Jo, för när man groddar ökar näringsupptaget mer än tjugo gånger! Tänk er med alla enzymer. En hälsobomb! Var ärligen lite tveksam till om barnen skulle tycka att det var gott… men jisses OM de gjorde, haha!

Ingredienser

2 bananer
1 pkt färska dadlar
1 dl torkad, osötad hallon (fikon eller dylikt går också jättebra. Jag tog det vi hade över för att minska svinnet.)
1 krm äkta vaniljpulver, ekologisk
8 dl glutenfria havregryn
5 tsk kakao
2 msk groddat bovete (behåll vattnet du groddat boveten i)

Rulla i
1 msk kakao
Chiafrön
Kokosflingor

Gör såhär:

Mixa alltsamman till en jämn och kledig smet. Låt den stå ett tag så havren får suga upp det kletigaste. Tro mig. Ju längre smeten står desto mindre kletig blir den att arbeta med.
Rulla som små bollar likt klassiska chokladbollar.
Blanda bollarna med vattnet från groddningen. På så vis suger de upp all närings-, ensymrikt vatten! Dessutom blir de kladdiga vilket i sin tur gör det lättare för bollarna att fånga upp chiafröna och kokosen.20170403_120940

20170403_120957Blanda chiafrön och kokosflingor i en skål.  Rulla i chiafrö-, kokosblandningen. Klart!
20170403_121019

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.