Chili Bean Carne- och en massa bus!

Posted in Frukoststund med DiCarra, Hälsa, Kost, Mat på veganska, Matinspo, Okategoriserade, Recept, Vegetariskt

20170406_231516Receptet finner ni längst ner i inlägget.

Bus, bus och bus är nog den direkta beskrivningen på gårdagen. När jag satt på bussen påväg till jobbet kände jag mig lite hängig. Hängig så som trött, stel och allmänt ”jag vill ha min säng, tack”. Kommer fram till förskolan maskerad bakom mina solglasögon trots blotta solsken och tänker att hur ska jag orka med denna arbetsdag? Men så möts man av de kärleksfulla små knyten som hälsar en godmorgon likt en hejarklack. Ja, då får man sannerligen energi! Och när man är sådär trött men är jätteglad? Ja, det är då ”busiga-mattanten” träder fram, haha! Vi har klätt ut oss till jultomten vilket ledde till kikskratt men också djupare diskussioner kring vad vi tror jultomten faktiskt gör såhär års. Vi klädde ut oss till hipphoppare och hade ett litet köksdisko till bamserock, rensade gamla leksaker och gapskrattade åt de som blivit alldeles tilltycklade, spelade innebandy i bara foppatofflor och bakade pajer till Martin och Martinus… Ja! En massa bus med andra ord. Dock var vi sannerligen helt utslagna vid bakningen så vi lessnade ganska snabbt och ”fröken mattant” satt snällt kvar och knåpa till den sista degen i formerna. En helt underbar dag med andra ord!Collage 2017-04-06 19_27_57Lunchen blev en Chili bean carne med röda linser som substitut för det röda köttet. Men kompliterade även med kidneybönor för att det dels är så gott men också så nyttigt! Röda linser tar nog dock hem priset. Det finns otroligt många fördelar med att just tillsätta röda linser i ett barns kost!
För det första innehåller röda linser hela 27 gram protein per 100 gram och runt 17-23 tillagade (står olika beroende på källa). Detta alltså i klass med både kött som nötfärs, tonfisk, fläsklägg och mycket mer!
Same, same bara att det tillskillnad från just kött varken ruttnar i tarmarna eller försummar magens kapacitet till att arbeta. Heeelt tvårtom- genom att istället hjälpa matsmältningen. För att inte tala om fördelarna ur miljöaspekter!
Också väldigt rikt på B-vitamin så som -9 folsyra, -1, -6 med flera. Järn, kalium, fosfor, magnesium, zink och så vidare!
Ja, kanske bäst?!
Går även att grodda vilket multiplicerar alla näringsinnerhåll med massvis!
Jag blötlade linserna först, tillsatte havrematlagningsgrädde för att grytan dels skulle bli lite vänligare mot barnens smaklökar men också för att den inte skulle vara kokande het så linserna i sin tur fick behålla så mycket näring som möjligt!
Har inte med det i receptet men det är väldigt enkelt att tillsätta själv.20170406_231549Ingredienser
1 gullök
1 röd paprika
250 gram majskorn
400 gram kidneybönor
415 gram vita bönor i tomatsås
600 gram krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
1- 3 msk spiskummin
1-3 msk torkad koriander
1-3 tsk cayennepeppar
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt och peppar

Blötlägg
4 dl röda linser

Gör såhär:

1. Släng ner linserna i en skål med vatten innan du drar iväg till arbetet eller i samband med att du tillagar helgfrukosten. Mängd är oväsentligt så länge de är riktigt täckta av vatten och lite till! Med andra ord ska de simma!

2. Hacka lök och paprika. Fräs i bitten på en rymlig kastrull. När de blivit möra och fått en lite gyllene yta tillsätter du tomatpure och kryddor efter smak och tycke. Rosta lite snabbt.

3. Häll därefter på alla övriga ingredienser och låt det puttra på svag värme länge med ett lock på glänt i cirka 30 minuter. Rör om ibland och tillsätt vatten och du upplever att det blir för tjockt.

4. Ställ kastrullen åt sidan. Häll av linserna från vattnet de stått i. Rör ner i grytan. Salta och peppra om du finner det nödvändigt.

Gör sig godast med ris och en klick ifraiche från Oatly i min mening men går också att färtäras som det är eller med kokt potatis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.