Ugali na Maharagwe ya nazi – Tanzanias nationalrätt

Posted in Hälsa, Kost, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

20170426_160421

20170426_160509Receptet finner ni längst ner i inlägget!

Hej alla käraste! Jag hoppas ni haft en kanondag. Det har iallafall jag med tanke på omständigheterna och kaoset i mitt känsloliv. Ett hundra procent tack vare alla små solstrålar på mitt jobb!

Så… Idag är det Tanzanias nationaldag och det firar vi på förskolan med vad jag förstod det skulle vara deras nationalrätt. Nämligen ugali na maharagwe ya nazi!
Jag har varken tidigare smakat eller tillsagat denna anrättning så detta var någonting jag sett hemskt mycket fram emot!
TYVÄRR hann jag inte steka på mina chapti-bröd då jag slagit på stort till frukost. Men det gör inget. Den som spar han har (deg, haha).
20170426_160628Det var mycket nyfikna ungar som inspekterade matvagnarna idag. Största frågetecknet var Ugalin som de gärna ville känna på med fingret, haha! Men det fick de ju inte… Gofisarna…
Ni får känna på den biten ni har på tallriken, kontrade jag med.
Said and done. Nästan alla ungarna var modiga nog att lägga upp en bit på tallriken. Det skulle luktas, kännas och tillsist smakas. Tyvärr blev det ingen direkt ”monsterhit” bland alla. Något som jag förutspått och därför kokat och kompletterat med lite ris.
Dock var det sannerligen superroligt att få upptäcka något helt nytt. När jag tog fram jordgloben och visade barnen var Tanzania låg i relation till Sverige ville alla komma fram och se på nära håll.
Wow, äter alla barnen sånt här där? Frågade ett barn.
Ja, det är vad jag har förstått det som lika vanligt som vi äter potatis i Sverige, svarade jag.
Oh, då blev man ju tvungen att testa ytterligare en tugga!.. För att sekunden efter ruska lite på huvudet av misstycke.
20170426_160535Min uppfattning var dock att de mindre barnen åt det med stor aptit. Vid det specifika bord där jag satt var det ett barn som ansåg just ugalin som ”IT” på tallriken. En annan hade blandat ugali, ris samt gryta och tyckte det blev en vinnarkombination!
Ja, vi tycker olika och det är någonting jag försöker att lära barnen. Det är okej att inte tycka om maten lika mycket som det är okej att tycka om maten! Att just precis din ärliga åsikt värderar jag.
Och det är så roligt att få bli hörd, vara med och förklara varför man tyckte om det man åt respektive inte tycker barnen.
20170426_160643När jag sedan skulle hem korssade jag förskolegården för att säga hejdå. Då stod de flitigt med kartongsorteringen och hjälptes åt. Stora som små. Det är ju så roligt att få hoppa sönder kartongerna! Det är nog en sak vi alla är överrens om, säg!
20170426_160550Maharagwe ya nazi (bönor i kokosmjölk)

Ingredienser

2 dl kidneybönor
2 dl kokosgrädde
1/2 tsk kardemumma
1/4 tsk kanel (skippade denna då barn helst ska undvika)
1 tärning grönsaksbuljong
2 finhackad gullök
2 morrötter, hackade
3 tomater, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk gul curry
Neutral olja till stekning
Färsk persilja eller koriander till garnering.

Serveras med ris, chapti och/eller Ugali

Ugali

Ingredienser
8 dl vatten
4 dl finkornigt majsmjöl
Salt
20170426_160604
Gör såhär:

1. Stek morrötter, gullök och vitlök tillsammans med kryddor i olja tills de fått en gyllene färg. Tillsätt kidneybönor samt de finhackade tomaterna.

2. När tomaterna blivit näst intill sönderkokta. Häller du i resterande ingredienser. Låt koka på svag värme i minst 30 minuter. Jag upptäckte att ju löngre den stod desto mustigare blev den!

3. Koka upp vatten. Sänk sedan värmen och tillsätt majsmjölet succesivt under kraftig omröring. Jag tog fram elvispen vilket gick kanon men var fortfarande mycket, mycket tungt. Gröten ska bli tjock och bubbla. Fortsätt röra om för kung och fosterland tills det börjar bli riktigt hårt. Ha då över gröten i små skålar och kyl. Min uppfattning var att det stelnade ganska snabbt!
Jag ville spara disk och lade därför över den i en högkantad plåt vilket gjorde det enkelt för mig att sedan skära och dela upp till alla borden på avdelningarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.