Brownie på röda linser utan tillsatt socker

Posted in Hälsa, Kost, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

Collage 2017-05-11 18_25_23Receptet finner ni längst ner i inlägget.

Godkväll alla fina människor där ute. Arbets- och skolveckan börjar lida mot sitt slut. Jisses vad snabbt det har gått! Det är så att jag för ett tag sedan överhörde hur ett utav de äldre barnen ber en utav pedadogerna och hjälp med att knyta skosnöret. 

Lite senare då jag samtalar med hen flikar jag in, du som ska börja skolan snart måste ju lära dig knyta skorna själv!

Vill du lära mig?! Frågar barnet exalterat som respons på mitt påstående.
Ehm, jo, ja. Självklart! Vi gör såhär. När du lärt dig knyta skosnöret själv ska jag se till att du får en överraskning av mig.
Rätt och riktigt när jag står i köket dagen därpå hör jag en liten röst ropa, KNYTA SKOSNÖRET!
Jag kom på en liten busramsa om två kaniner som kramades och sedan råkade slå knut på varandra som jag snabbt därefter glömde bort.
Vill du pröva? Frågar jag.
Nej!!!! Svarar barnet.
Så fortsatte det varje dag under en veckas tid. Inte en endaste gång skulle hen testa knyta själv. Utan skulle stå och iakta varje rörelse medan jag så pedagogiskt jag bara kunde försökte förklara mig igenom stegen.
Men så plötsligt kom de där orden… Jag kan själv!
Snopet släppte jag skosnörena i stor förväntan. På stört samlades vännerna runt ikring iaktagande likt en spänd publik.
Hurra!!! Hen klarade det!!! Till vad det verkade som, sin egna stora förvåning, haha.

DÄRFÖR blev det att fira över en glutenfri brownie med röda linser från bästa Risenta som bas. Har aldrig någonsin testat det förrut eller tidigare sett ett recept likt detta. Men då vi besitter mängder utav röda linser på förskolan samt att jag länge varit SÅ sugen på att testa just det blev det nu hög tid.
Jag personligen har mycket svårt ”bönbrownies” och dylikt. Därför kom resultatet utav detta som en chock för mig. Jag menar, jisses så gott! Alla ungarna åt för glatta livet, omdömmet blev 5 av fem möjliga och kvar låg enbart smulor och flämtade.
SUCCESS! Jag menar… 7.5 gram järn per 100 gram i linser. För att inte tala om hur protein- och näringsrikt det är!20170511_181558

20170511_181714

Ingredienser
5 dl Risentas röda linser
1 krm ekologisk, äkta vaniljpulver
25 gram kokosfett
2 msk kokosflingor
1/2 dl kakao
1 pkt färska dadlar (ca 250 gram)
200g mörk choklad
1 dl agavesirap
1 tsk bakpulver
4 msk kikärtsspad
En skvätt kokt kaffe
1 tsk kardemumma
linser-roda-500g-risenta-4

20170511_181647 Gör såhär:

1. Blötlägg linser i en stor bunke generöst med vatten cirka 6 timmar före gräddning.

2. Smält kokosfett och mixa med linser (exklusive vattnet), agavesirap, kakao, kokosflingor, bakpulver, kikärtsspad, 100 gram av chokladen som den är, kakao, kaffe, vaniljpulver och kardemumma på hög hastighet i cirka 10 minuter. Det är viktigt att det blir en mycket len smet men också att det får binda sig samman.
Låt smeten sedan stå i cirka ytterligare 20 minuter vilandes.
Sätt ugnen på 175 grader.

3. Grovhacka resterande choklad samt kärna ur och hacka dadlar.

4. Mixa återigen alla ingredienser en sväng så det blir en lösare smet igen.

5. Ta en 20×20 cm kakform med löstagbara kanter. Häll på hälften av smeten. Tryck sedan lätt ner den hackade dadeln samt chokladen över hela kakan. Ha på resten av smeten. Ruska lite på formen alternativt ta en slickepott för att göra ytan slät och fin.
Jag gräddade nere i ugnen i cirka 10-15 minuter men restaurangugn så grädda i cirka 20-25.
Låt kakan vila.

6. Skär försiktigt i kanterna innan du lossar dem. Servera med en klick kokosgrädde, färska hallon eller jordgubbar.

20170511_181728

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.