Vegansk Pasticcio

Posted in Hälsa, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

Collage 2017-05-17 17_37_13Receptet finner ni längst ner i inlägget.

Mitt i arbetsveckan hörs vi igen,
Jag hoppas er veckostart varit lika fantastisk och givande som min!
Som ni säkert förstår så är det inte enbart jag och förskolan som driver på om ett mer hållbart Sverige genom att lyfta fram och främja vegetarisk mat i storkök.
Vi har fått ofantligt med generösa bidrag från olika vegetariska varumärken runt om som jag MYCKET selektivt valt ut. Only the best for my kids!
Detta har i sin tur resulterat i att jag också haft möjlighet att nu ge barnen oerhört kvalitativ mat med de absolut bästa råvarorna. Färska kryddor, ännu mer ekologiskt, närodlat och -producerat. Här varken snålas eller sparas ingenting.
Känns verkligen super att med gott samvete kunna servera mat jag kan stå för. Speciellt då det just handlar om barn vars hela liv är framför dem. Så stort tack till alla er som gör detta möjligt. Ni är alla värda guld!

20170517_091135

20170517_091153Igår var det tisdag och som ni vet har jag (självfallet) gått med på att ställa upp i barngrupp under frukosten. Ur och skur var det ja! Därför spenderas den utomhus i vårskenet bland sjungande fåglar, träd och med, numera traditionsenligt Ted gärdestad i högtalarna.
Trots att jag lever för att stå i köket är detta ändå nog mina absoluta favorittimmar på hela arbetsveckan. Inte bara av det faktum att jag får ta del av barnens fantastiska energi, barnasinne och livsglädje. Utan även att jag också får bli påmind om hur viktigt mitt arbete är.
Tiden med de små liven är min energiladdning. Min motivation då jag varje torsdag efter midnatt sitter helt matt och arbetar trots att jag arbetat sedan tidig morgon och gjort så hela arbetsveckan lång.
Gud så jag älskar dem. Allesamman! Denna tisdag kom knoppfröken på besök. Tillsammans sjöng vi knoppsången och en annan om solen. Den med solen tycker vi är roligast. Detta då man får skrika ”YEAH” i slultet hur högt man vill! När knoppföken gått för att sova middag hade vi alla ätit upp frukostmatsäckarna, duktiga sittandes på våra respektive platser. En och en packade vi själva ihop med ett litet handtag från fröken Caroline. Därefter övade vi på alfabetet genom att återigen sjunga. Denna gång ABC-låten. Vår kompis som enbart är ett och ett halvt kan ALLA bokstäver. Något vilket gör det extra motiverande att tillsammans öva om och om igen!20170517_090941

20170517_091112

Vegansk Pasticcio

20170517_172908

20170517_1732028-12 portioner (två ungsformar med höga kanter alt en stor plåt med höga kanter)
Tillagningstid: Cirka 5 timmar

Ingredienser

Gratäng
1 kg Anammas sojafärs
500 gram kokt pennepasta (al dente)
2 dl rött veganskt matlagningsvin
1 dl kallpressad olivolja
1 dl kikärtsspad
2 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
800 gram krossade tomater
1 tsk agavesirap
5 lagerblad
1 kruka finhackad basilika, färsk
1 dl färsk mejram, finhackad
1 dl färsk persilja
1/2 dl färsk mynta
1-2 kanelstänger
1 1/2 tsk riven muskot
3 krm malda kryddnejlikor
salt och Bechamelsåsen
1 dl färskpressad olivolja
100 gram smör
4-5 dl vetemjöl
2 liter växtbaserad matlagningsgrädde
3 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
B-jästflingor efter smak och behov (1-1.5 msk motsvarar dagsbehovet av B2 samt niacin)
20170517_181304 Till garnering
Riven växtbaserad mozzarellaost (märket Violife alt A&A)
Färsk persilja20170517_173012 Gör såhär:
1. Finhacka och stek löken mör direkt i botten av den största kastrull du har. Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom färsen (Den ska inte kokas!). I vanliga fall brukar jag avvakta med att lägga ner de färska kryddorna. Främst för färgens skull men denna gång ska de få ligga och götta ihop sig. Länge.
Sätt platan på svag värme. Låt puttra i cirka 3 timmar med lock.

2. Smält smöret i olivolja. Tillsätt mjöl och bryn försiktigt. Bryningen gör så att självaste mjölsmaken försvinner men se till så att du inte får en bränd deg.
Späd därefter succesivt med matlagningsgrädden under vispning och tillsätt kryddor. Tillsätt hälften av kikärtsspadet. Dvs 1/2 dl

3. Blanda pastan med resterande kikärtsspad. Detta hjälper den att klibba samman och gratängen blir därför med stabil vid uppskurning.
Lägg sedan i botten av två ungsformar och pressa ordentligt ner med hjälp av en stekspade.

4. Börja med att sätta ungen på 200 grader. Ta kastrullen från plattan. Plocka ur lagerbladen och blanda i färsen direkt som den är. Smaka av. Behövs det mer salt? Upplever du att den blivit för salt? Om ja på den sista går det bra att späda ut den med lite utav bechamelsåsen samt matlagningsgrädde.
Rör om tills dess att försen fått absorbera vätskan ordentligt.
Lägg ett lager färsgryta över pastan. Återigen plattar du ut lagret med hjälp av en stekspade. Ju slätare och jämnare, desto finare blir den då man vid servering skär upp den.

5. Till sist på med bechamelsåsen jämnt över gratängen. Skaka plåten försiktigt så lägger den sig slätt och fint. Riv på lite veganost över hela och grädda 30-45 minuter. Låt vila rumstempurerat i minst 30 minuter för att sätta sig.
Därefter på med persilja och voila!20170517_172952

20170517_172842

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.