Vegobullar i krämig tomatsås på linser med pasta

Posted in Hälsa, Kost, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

20170529_173520Recept finns längst ner i inlägget.

Mitt liv är upp och ner. Ner och upp. Ena dagen går allt som på räls medan andra känns allt plötsligt motigt, stressigt och omöjligt. Detta främst pågrund av min boendesituation vilken återgått till en ren och skär disaster. Elen i min lägenhet har strulat och då en arbetar cirka dygnet runt finnes ingen egentlig tid att ta tag i sådant som inte brinner… Jag menar. Ännu är en i princip möbellös.

Tack och lov har jag mina underbara små knottar på förskolan som bara ger och ger kärlek och energi. De är mina rocks!
I fredags blev det vegobollar från Anammas i tomatsås vars bas var gjord på röda linser från Risenta. Jag upptäckte att ett fåtal barn var lätt skeptiska och misstänksamma mot linser i dess renaste form. Dessa visade sig sedan att älska det bara man maskerade dem genom mixning och dylikt. En sås baserad på linser blir liksom superkrämig och sätter sig på pastan istället för att rinna rakt igenom den.
Till detta serverade jag (som sagt) pasta, ruccolasallad, soltorkade tomater, sotad sötpotatis, tomat och gurka.
Sen hade vi lite fullkornsgrynsgröt från morgonen där för innan. Av det testade jag att torka vitlökskrutonger. Något vilket blev en riktig, riktig höjdare bland barnen! Krispiga värre!!! Ännu mindre svinn- check!
…och ja… Haha. Bakade bröd med soltorkade tomater, vitlök och solroskärnor vars soltorkade tomater råkade brännas vid…
Men shit happens… Even the best!

Ha nu en great måndagskväll i solen! 20170529_173647Portionantal: cirka 4-6
Tillagningstid: ca minst 45 minuter.

Ingredienser

2 dl röda linser från Risenta
1 pkt Anammas vegobullar (300 gram)
2 burkar krossade tomater (ca 400 gram/burk)
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 dl balsamvinäger
1 kruka färsk basilika, fryst går även bra.
4 kryddnejlikor
3 vitlöksklyftor
2 msk timjan
2 tsk salvia
1 kanelstång
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning (alternativt)
Svartpeppar
Salt p_anamma_vegobullarlinser-roda-500g-risenta-4

Serveras med:
Pasta
Bjäst (b-vitaminberikat parmesansubstitut)
Ifraiche från Oatly

Gör såhär:

1. Ha rikligt med olivolja i botten på en rymlig kastrull. Fräs tomatpure, finhackad vitlök och kryddor tills att de bildat som en kryddpasta. Häll då över de krossade tomaterna, vatten samt linser. Placera locket ovanpå och låt puttra på svag värme i cirka 30 minuter. Har du tålamotodet och tiden bör du avvakta med linserna och låta enbart såsen först långkoka i minst 60 minuter. Då använder du ingen grönsaksbuljong. Tillsätt därefter linser och koka ytterligare 20 minuter (ju längre spsen får koka desto mer smak kommer fram från kryddorna).

2. Stek på vegobullarna tills att de fått en fin stekyta.

3. Mixa sedan grytan tills att det blivit en jättelen, tjock och krämig pastasås. Därefter tillsätter du vegobullarna. Låt de vila i såsen cirka 10 minuter.
20170529_173628

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.