Linskebabsås och pepparrotshummus

Posted in Kost, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

20170531_182412Hej allesammans! Vilken OTROLIGT fantastisk dag jag haft! Är så oförskämt nöjd med min tillvaro på jobbet att en alltid stannar efter avslutad arbetstid. Ja, då vet man att man hamnat rätt!

Förra veckan serverades ekologisk falafel från Anammas. Älskar verkligen deras produkter! Förutom att de har bra substitut till kött har de produktionen i Norden. Vilket gör att det är närproducerat. Go Anamma!

Till detta serverades barnen stekt myntaris, en pepparrotshummus, en kebabsås baserad på röda linser (denna gång också från favoriten Risenta), vitlökskrutonger på fullkornsgrötsrester, groddar, sotad sötpotatis, libabröd och övriga grönsaker.
Mycket plockeri som ni säkert märkt! Detta då jag upptäckt att barnen uppskattar ”tapas”/plocka ihop själv-konceptet.

Vad gällande såserna så blev just kebabsåsen är dunderhit inne på den avdelning där jag åt lunch. Jag såg hur de liksom bredde på ett tjockt lager över libabrödet, rullade ihop och åt.
Detta är ju ett fantastiskt sätt att få i barnen som annars kanske är lite kräsna baljväxter. Jag vet att jag tjatar, tjatar och återigen tjatar. Men just linser innehåller 8 gram protein per 100 gram trots att de är kokta! Råa är de hela 24 gram något vilket också är orsaken till att jag åt barnen istället föredrar en blötläggning alternativt, ännu bättre groddning. Alltså direkt i proteinklass med kött minus miljöförsummning samt förruttning i tarmarna. Tvärtom främjar det matsmältningen med sitt otroligt rika fiberinnehåll.
Linser är även en riktigt bra vegetabilisk järnkälla. Nu vet ni det!20170531_183540

20170531_182436

Järnrik kebabsås

1 pkt röda linser från Risenta, blötlagda
10 soltorkade tomater
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
2 vitl klyft
2 msk citronjuice
1 msk balsamvinäger
1 dl tomatpure
1/2 tsk sambal oelek

Gör såhär:
Mixa samman alla ingredienser till en len sås. Done!

Pepparrotshummus
5 dl kokta kikärtor från Risenta
1/2 dl olivolja
5 msk citronjuice
3-5 msk riven pepparrot
1 krm vitpeppar
Salt

Gör såhär:
1. Lägg hela 500 gram kikärtor i blöt över natten.
Därefter kokar du kikärtorna på medelvärme i 2 timmar. Se till att de verkligen är mjuka. Skölj av skum och avkossat skal i svalt vatten.

2. Mixa samman alla ingredienser till en len hummus.20170531_182708

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.