Potatis- och purjolökssoppa

Posted in Hälsa, Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt

20170713_154046Hej älskade, underbara, viktiga ni!

Nu är min semester officiellt över vilket innebär att jag återigen är tillbaka både på förskolan och här på bloggen!

Hur som har jag under sommaren bland annat förberett en hel del inför hösten som komma skall. Har gått igenom med förskolechefen vad jag känner att jag vill lyfta och gå igenom med mina kloka små vänner.
Kommer att bli kalasbra! Är så otroligt pepp!
20170713_154101 Så det finns en massa roligt att för er berätta men ska försöka att hålla mig kort.
Varje dag som det blivit mat över har jag tagit med en portion då jag går och pantar innan hemfärd.
Jag har nämligen en vän vid matbutiken som jag bekantade mig med redan då jag började mitt arbete på förskolan. Vi talar tyvärr inte samma språk men tycks trots allt lyckas förmedla så mycket genom kroppsspråk, utbyte av leenden och handslag.
Då förskolechefen föreslog att jag skulle börja panta med barnen som en del av mitt pedagogiska arbete frågade jag om jag fick lov att låta barnen ge min vän matlådan. Då vi inte får återservera mat som befunnit sig ute i barngrupp trots att det inte alls är något fel på maten blir detta också ett sätt att återvinna på, tillägger jag.
Said and done!
En utav mina stjänor i den kommande kokboken fick därför göra mig sällskap dagen därpå.
Hen hade enligt hen själv aldrig tidigare pantat så den stora maskinen som slukade alla plastflaskor var ”oj, oj, OJ!”. Mycket spännande med andra ord.
Detta ledde till en lång, lång dialog kring varför man bör mata maskinen med flaskor då de nyfikna frågorna tycktes vara oändliga.

På vägen åter lämnade vi matlådan över till min vän som tacksamt sken upp som en sol.
Det var sannerligen fantastiskt att se hur min kloka kokboksstjärna trots sin vaga ålder utan att en behövde förklara stolt och nästan lite euforiskt traskade tillbaka mot förskolan. Vid upprepade gånger sa hen, hon var hungrig! Hon blev jätteglad när jag gav henne mat!
Väl framme, åter på förskolans innergård dröjde det inte många minuter innan hen ivrigt återberättade för sina vänner om hur hon delat med sig. 20170713_154147

20170713_154128Veckan innan jag gick på semester blev det bland annat potatis och purjolökssoppa med tunnbröds- och morots krutonger med smak av persilja. Receptet jag publicerar är lite tunnare än det jag serverade. Jag valde att lägga till lite extra potatis för att soppan skulle bli tjockare och därmed matigare. Supergott och krämigt! Till serverade jag grovt vitlöksbröd. Något som var mer poppis än jag förutspått!

Potatis och purjolökssoppa

Soppa

7 st king edward potatis
1 kruka persilja, finhackad
1 purjolök
2 gula lökar
3 klyftor vitlök,
1 liter vatten
2 grönsaksbuljong
2 dl växtbaserad grädde
Generöst med smör, växtbaserad

Garnering

50 gram vegsmör
4 morrötter
2 libabröd
1 vitlöksklyfta
Rapsolja till stekning/fritering

Gör såhär:

1. Stek finskivad samt ordentligt skölj purjolök, finhackad gullök, tärnad potatis och pressad vitlök i smör direkt i botten på en rymlig kastrull tills att det blivit lite gyllene.

2. Ha i resterande ingredienser förutom persiljan och låt koka tills att potatisen blivit mjuk/på gränsen till överkokt. Mixa till en slät soppa.

3. Skala och tärna morrötter samt klipp libabrödet i små fyrkanter. Smält smöret och ha i vitlök samt örtsalt. Blanda mottötterna och libabrödet med smöret och låt det absorbera. Hetta upp generöst med olja i en tjockbottnad kastrull och stek/fritera krispiga samt gyllene.

Serveras med en klick ifraiche!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.