Ny trend- Mjölkfri tisdag?

Posted in Hälsa, Kost, Okategoriserade, Vegetariskt

Matpanelen blindtestar mjölk!
Ko-, havre och kokosrismjölk. Är det egentligen någon skillnad? Om ja. Vilken utav dessa är då barnens absoluta favorit?
Det var några frågeställningar vi i matpanelen valde att utreda!

Den ofantliga överkonsumtionen av animaliska produkter står skyldig för drygt en fjärdedel av dagens miljöförsumning. En stor trend idag är den numera mycket bekanta “köttfria måndagen”.
Men finns det fler sätt för oss att göra en ytterligare skillnad? Kanske är vi redo att ta denna trend till en helt ny nivå? Kanske är nästa steg- den mjölkfria tisdagen?

Det var genom mina egna småsyskon jag kom till insikt. På grund av tidsbrist och av praktiska skäl är det oftast barnen som styr över vad man finner i kylskåpen runt om i de svenska hemmen.
Jag blev som upplyst. Vill man göra skillnad är det där vi måste påbörja vårt arbete!
Om inte minst för att barnen också är vår framtid.

“Jag tycker inte om”, jag älskar inte det här”, är något som man inte allt för sällan får höra även före dess att barnet faktiskt har smakat. Simsalabim så var slaget besegrat.

Jag satt länge och finulade. Hur kan man få ett barns uppriktiga åsikt genom att med ett lekfullt sätt ta klimatet på ett nytt och främmande livsmedel? Lekfullt som också är ett utav TP förskolors värdeord. Via ett blindtest såklart!

Precis så som jag förutspått tyckte vi alla att detta skulle till att bli superduperroligt!

Även de största kritiker satt som på nålar då vi inväntade att alla skulle komma till ro. Mittemot hörnsoffan i personalrummet där matpanelen i vanlig ordning samlas stod en stol placerad. På bordet alldeles mitt emot stod det tre glas. En mer havre- en med ko- samt en med kokosrismjölk.
Vi började med att skapa en diskussion kring varje enskild mjölk. Hur har de framställts? Vilket land kommer de från? Vilka fler sorters mjölk finns förutom de som ska testas?
Därefter satte sig barnen en efter en i testarstolen, förde den klumpigt stora kockmössan över huvudet så att den skymde synen och sträckte ivrigt ut sina händer. Det både luktades och smakades.
Efter varje respektive glas fick man först gissa vilken av mjölksorterna det var man hade smakat. Därefter fick man också säga vilken man tyckte var godast.

Citat, Naturskyddsföreningen: ”…Ur klimat- och resurssynpunkt vinner vegomjölken stort. Kor förbrukar stora mängder foderspannmål, vatten och energi för att få fram mjölken. Att göra ”mjölk” direkt av spannmål spar därför mycket resurser. Växthusgasutsläppen från komjölk har i en avhandling från Lantbruksuniversitetet beräknats till drygt ett kilo per kilo mjölk. En livscykelanalys på havremjölk från Lunds universitet beräknar utsläppen till drygt 0,3 kilo per kilo mjölk.” LÄS MER: https://m.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2015-5/bast-mjolk-miljon

Styrd av mina egna fördomar förbluffades jag av utfallet. De två utav de äldre barnen förmåddes urskilja vilken mjölk som var vilken. Resterande gissade, vad jag uppfattade det som lite hejvilt.”

Nu kommer jag till överraskningen. Enbart ett utav barnen föredrog just komjölk. En annan havremjölken. De resterande kunde inte bestämma sig för en segrande favorit utan svarade istället att alla var precis lika goda. Av mängden som dracks att avgöra var det kokosrismjölken som barnen vid varje individuell testning anmärkningsvärt drack mest utav.

Summan av kardemumman är alltså att barnen likväl som ett glas med klassisk mjölk uppskattar ett glas växtbaserad mjölk precis lika mycket!

Läs mer om vilka hälsofördelar det är med att dricka:

Havremjölkhttps://kurera.se/darfor-ska-du-ata-och-dricka-havre/

Mandelmjölkhttps://www.google.se/amp/s/amp.stegforhalsa.se/halsofordelar-med-mandelmjolk/

Kokosmjölk: http://w-sv.encolo.com/c-health/13-halsofordelar-med-kokosmjolk

Sojamjölk: http://24monde.info/sv/article/11-fantastiska-frdelarna-med-sojamjlk-och-dess-frberedelser

Risbaserad mjölk – http://www.supernyttigt.se/fron/ris/rismjolk/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.