Hälsosamma kanelbullar med kolalik kanelfyllning och djurens dag!

Posted in Mat på veganska, Matinspo, Okategoriserade, Recept, Vegetariskt

PhotoEditor-1487586131299RECEPTET finner ni längst ner i inlägget.

Kanelbullens dag i all ära- Men vi får inte glömma att det dessutom är DJURENS DAG!
Något vilket vi på Mulledalen självfallet har firat!

Då jag idag skulle iväg på ett spännande möte med en utav Matpanelens nya samarbetspartners valde jag igår kväll att knåpa ihop en liten ”överraskning” åt barnen på alla avdelningar, hihi! Busmattant som en är…
Nämligen en riktigt klurig tipsrunda om just djur där man avslutningsvis fick en varsin Mulle-kanelbulle!
Mulle-kanelbulle? Undrar ni säkert nu. Ja, det är nämligen vad jag numera döpt bullarna till.

Som tur var hade vi vår allas älskade pedagog Caroline på plats att dokumentera responsen bland våra Matpanelare! I vanlig ordning sprudlar dessa kloka kids av kopiösa mängder kärleksfull energi och glädje!

Som säkert redan bekant bland mina läsare återvinner jag ofta den havregrynsgröt som blivit över från frukosten. En solklart favorit bland dessa innovativa ”här slänger vi inget-recepten” är då just Mulle-kanelbullen! En hälsosam fiberbomb som fungerar likt en kanon energihöjare mot eftermiddagen.

Den kan göras i många olika skepnaden. Ibland tillsätter jag banan i dadelfyllningen för att bananerna i kylskåpet börjat ledsna, ibland äpplen och ibland kokosolja alternativt vegetabiliskt smör för den mer kostnadseffektivare varianten.
På förskolan baserar jag bulldegen enbart på havregrynsgröt. Där jag då enbart tillsätter torra, mixade havregryn för att absorbera lite vätska ur degen. Sedan häller jag ut den på en bakplåtspappersklädd plåt, låter den torka på svag, svag värme i ugnen osv. Så till det viktigaste… Går det hem hos barnen? OM det går hem hos barnen! Hos även de absolut mest skeptiska, ickegrötätande barnen! 

Grundreceptet är dock det jag nu kommer att dela med mig utav till er! Ett recept som jag noggrant, noggrant testat mig fram till då jag en gång väckte havrekanelbullarna till liv! (Det andra simplare, snabbare kommer ni bland annat att kunna ta del av i kokboken, hihi).

Klara, färdiga, BAKA!!!

PhotoEditor-1487586076500

Ingredienser

Bulldeg
3 dl linfrön
1 dl Superfruits chiafrön
8 dl vatten från linfrön
8 dl glutenfria havregryn
2 msk solrosolja
2 msk superfruits mandelmjöl
200-250 gram Superfruits raw agavesirap
2 msk malen kardemumma (minst)
havssalt

Kanelfyllning
200 gram Superfruits kokosolja
25 färska dadlar
5 msk kanel (minst)
havssalt

PhotoEditor-1487586349274

Gör såhär:
1. Blötlägg chiafrön samt linfrön kvällen innan.

2. Mixa alla ingredienser i en kraftig matberedare tills att du fått en krämig deg. Tillsätt salt efter smak och tycke.
Placera ut ett bakplåtspapper på två plåtar. Fördela lika mycket smet i varje plåt. Placera över ytterligare ett bakplåtspapper och kavla uppepå tills att degen liggen jämt över hela plåten. Sätt ugnen på lägsta temperatur. Om minimum är 50 går det bra att lägga någonting emellan så den står lite på glänt. Här kommer det lite knixiga då jag glömde att tajma men jag uppskattar det ha varit cirka tre timmar som de bör torka (det ska vara så att de inte är alldeles degiga men tillräckligt mjuka för att gå att rulla ihop).
Bre över kanelfyllningen över hela degplattan och rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspapperet som degen vilar på. Skär likt vanliga kanelbullar och låt toka i ytterligare 5-7 timmar beroende på hur du vill ha konsistensen.

Jag valde att toppa mina med lite hackade pumpakärnor samt mandlar men går lika bra med naturell, riven kokos och dylikt!

PhotoEditor-1487586363126

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.