Raw Glöggkola

Posted in Okategoriserade

För recept på Raw glöggkola se längst ner i inlägget!

Vad är salt egentligen?

Så efter att vi i Matpanelen talat om grundsmakens uppbyggnad tyckte jag att det nu var hög tid att ta det vidare ut på avdelningarna. Därför valde jag att idag låta barnen själva få salta sin mat! Så med maten skickades därflr även ut skålar med salt samt en informativ lapp om just salt! Också en bild på tungan och dess uppbyggnad för att de skulle få lite extra material att röra sig på.Jag fick äran att gästa de äldsta barnen under lunchen! Då två utav deras superhjälte-fröknar äter råkost inledde vi med att förklara vad det innebär; vad som händer med mat när man hettar upp den, vikten av att få i sig grönsaker och frukt av olika karaktär för att fylla näringscyckeln osv. Därefter gick vi vidare till det stora ”uppdraget”! Nämligen att barnen alldeles själva för första gången på förskolan skulle få salta sin mat. Vilken grej! SUPERKUL tyckte de allesammans! Men bara att salta är det icke. Nej! Först måste vi förstå vad salt är, var det kommer ifrån, vad det har för funktion och effekt på kroppen. Bilden på salt såg ut som sjöberg tyckte barnen. Men där salt produceras, där är det varmt! Det förklarade också havet som befann sig bakom saltbergen på den bild vi såg. Vi pratade om olika sorters salt, att de kan ha olika färg och form beroende på sitt ursprung. Någon hade rosa salt hemma! Efter att ha talat om dess utsida gick vi vidare till smak där vår Matpanelsdeltagare Sofia fick återberätta vad hon lärt sig samtidigt som hennes kompisar uppmärksamt lyssnade till det hon hade att säga. Men vad har salt för funktion på kroppen? Nej, det visste vi inte! Därför fick vi lära oss att salt påverkar vätskebalansen i kroppen; som också består till största del av vatten. Närmare bestämt hela 65-75 procent! Därför är det viktigt att man inte saltar för mycket. Dels så man inte torkar ur kroppen och får tillexempel ont i huvudet; också för att det påverkar vårt blodtryck. På bilden ovan ser man hur fröken visar upp sina ådror i samband med att vi får lära oss vad blodtryck betyder.Då vi fått lärt oss om råkost kunde det väl inte passa bättre än med lite näringsrik råkost-godis till efterrätt! Men före dess att godsakerna skulle serveras var vi ju tvugna att hjälpas åt med komposten.Därefter blev det att sitta på bänkarna och på med julmusiken! Som ni säkert minns har jag ett tema i december såkallad ”en jul för alla” där jag också ska basera mina bakverk på russin! Därför blev det Raw glöggkola som blivit rullade i kakao. Väldigt vuxen till smaken tänkte jag; men det visade sig bli en riktig hit! ”Mer kola, mer kola”, smygande händer som roffade åt sig en extra i smyg på pedagogerna hastigt såg bort osv. SÅ roligt! Ett utav barnen tyckte det smakade som jul. Ja, cuz’ jul it is! Ingredienser

375 gram Ekorussin från Sunmaid
1 msk kokosolja
2 dl hackade mandlar  (jag använde mandlar pga förskola)
1 1/2 dl morötter rivna morötter
Kryddor efter smak ( korkad kanel, kardemumma – hälften av mängden som du tagit med kanel och kardemumma; ingefära och nejlika).
Eventuellt flingsalt
Kakao att rulla i

Gör såhär:

1. Kläm ur vätskan ur morötterna. Mixa sedan samman alla ingredienser i en kraftfull matberedare tills dess att det blivit en len deg.
Ställ in degen i frysen så den svalnar.

2. Med hjälp av två skedar klickar du i smet i kakao. Forma och ställ på en tallrik. Obs! Inte ovanpå varandra. Ta istället fler tallrikar! Placera i kylen till serveringsdags!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.